Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle YÖK himayesinde düzenlenen “2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”ne katıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni, Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle düzenlenen törene Bakanlar, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK üyeleri, büyükelçiler, üniversite rektörleri ve davetliler katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüz Yüze Eğitimi Başlatmayı Hedefliyoruz
Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en kısa sürede diğer eğitim öğretim kademelerinde olduğu gibi yükseköğretimde de yüz yüze eğitim – öğretimi başlatmayı hedeflediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uzaktan eğitim tecrübesi elbette önemli ancak örgün eğitimin yerini tutmayacağı açıktır. En kısa sürede yükseköğretimde de yüz yüze eğitimi başlatmayı hedefliyoruz.
Ülkemizin potansiyeli ve ihtiyacı mevcut kapasitenin üstündeydi. Belki gafletten belki kasıttan, üniversitelerin yaygınlaştırılmasına engel olunuyordu. Mesleki eğitimin önü kesilerek, bu çarpıklık daha aşağı kademelere doğru genişletiliyordu. Sözümüzü tuttuk ve 81 ilin tamamına üniversite kurulmasını sağladık.
Toplam 207 kamu ve vakıf üniversitemiz, 176 bin akademik personeliyle 8 milyon 267 bin öğrencimize eğitim-öğretim veriyor. Gençlerin en büyük itiraf konusu olan harçları da biz kaldırdık.
Ücretsiz eğitim hayalini gerçeğe dönüştürdük. Yurtların kapasitesinin arttırılmasında geç kalmadık, süratle herkese burs veya kredi vermeye kadar pek çok yeniliğe imza attık.
İsteyen her gencimize yükseköğretim yolu açıldı. 2006’dan sonra kurulmuş üniversitelerimiz arasında dünyada ilk 800’ün arasına girmeyi başaranlar olduğunu görüyoruz. Doğru stratejilerle doğru adımlar atıldığında dünya çapında neticeler elde ediliyor. Ülkemizde yabancı öğrenci sayısının 200 bini aşmış olması Türkiye’ye duyulan güvenin ifadesidir” diye konuştu.
Erdoğan devamında “Yeni bir projenin müjdesini paylaşmak istiyorum. YÖK-Anadolu projesi. Bu çalışma Anadolu’daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksikliklerin hızlıca giderilmesini hedefliyor.
Gelişmiş üniversitelerin altyapısı, kadro ve birikimi, Anadolu’daki henüz yolun başında olan üniversitelerin istifadesine açılmış olacak. Bu programı bu akademik yılın 2. döneminden itibaren hayata geçiriyoruz.
YÖK-Sanal laboratuvar projesi ile de fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik dersleri sanal ortamda verilecektir. İlk olarak dijital dönüşüm projesinde yer alan 24 üniversitede yer alan 15 bin öğrenci bundan faydalanabilecektir” dedi.
Açılış töreninde konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise ” İki yıl önce bu salonda gerçekleştirdiğimiz Yükseköğretim akademik yıl açılış töreninde zat-ı âliniz tarafından YÖK’ün Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi duyurulmuştu.
Bu projede sosyoekonomik bakımdan görece daha az gelişmiş bölgelerde bulunan 16 üniversiteyi pilot olarak seçtik. Yükseköğretim tarihimizde ilk defa 16 üniversitenin beş bini aşkın öğretim elemanına dijital ders malzemesi hazırlama eğitimi verildi ve 60 bine yakın öğrenci dijital okur- yazarlık dersi aldı.
Kazandırılan bu yetkinlik küresel salgın sürecinde de bu üniversitelere katkı sağladı. Bu projenin ikinci aşamasında da 24 üniversitemizden seçilen akademisyenlere dijital öğretim kapsamında eğitim verildi. Bu eğitimi alan hocalarımız tarafından bu üniversitelerimizdeki öğrencilere yönelik siber güvenlik dersi verilmeye başlanacak.
Bu ay yine taahhüdümüze uygun olarak hayata geçirdiğimiz YÖK Gelecek Projesi’nin heyecanını yaşıyoruz. Bu proje kapsamında ülkemizin kalkınması için önemli disiplinler arası alanlarda araştırma görevlisi alımı başlatıldı.
Bu kurgu yükseköğretim tarihimizde akademik personel istihdamında bir ilk. Ve yine üniversite tarihimizde bir ilk olarak ülkemiz için belirlediğimiz 18 kritik teknoloji alanında öğretim üyesi istihdamı gerçekleştiriyoruz.
Bu alanlar yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti, bulut bilişim, güneş enerjisi, motor teknolojileri, tarım ve hayvan biyoteknolojisi gibi alanlardır. Bu alanlara ilişkin olarak üniversitelerin yetkinlik haritaları çıkarıldı.
Bu 18 alanda başarılı bulunan bölümlere sadece bu alt alanlarda kullanılmak üzere kadrolar tahsis edildi. Diğer bir ifade ile sizin yönlendirmeniz istikametinde Türkiye’de ilk defa başarılı bölümler akademik kadro takviyesi ile ödüllendirilmeye başlandı. Bu ay sonuna doğru yine üniversite akademik personel istihdamına yeni bir vizyon kazandıracak olan YÖK Kariyer-Liyakat Projesini hayata geçireceğiz.
Yeni YÖK olarak, küresel salgından önce, 2019 yılında başlamış olduğumuz ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’ni bu dönemde daha da geliştiriyor ve genişletiyoruz. Çevrimiçi eğitimi, zor zamanlara has bir konu olarak değil bu pandemi döneminde bir buçuk yıl önce başlatmış olduğumuz Dijital Dönüşüm Projesi kapsamında eğitimde bir sistem ve yöntem farklılaşması, paradigma değişikliğinin temel bir unsuru olarak ele alıyoruz.
Hepimizin takip ettiği gibi Türk Yükseköğretimi, pandemi sürecinde dijitalleşmede önemli bir aşama kat etti. Elbette ki gelişmeye açık yerleri var.
Ama akademinin dijital dünyada elde ettiği birikim, yükseköğretimin geleceğini ve yönetimini ciddi olarak etkileyecek nitelikte. Kalitesi yüksek bir eğitimin, kampüs dışındaki eğitim imkânlarıyla desteklenerek verilebilmesine dair önemli bir tecrübe birikimi oluştu.
Elbette eğitim ve öğretimde esas olan örgün, yani yüz yüze eğitimdir. Fakat bütün dünya gibi Türkiye de; yükseköğretimin durmaması, öğrenme ve öğretme sürecinin kesintiye uğramaması için bu imkândan yararlanılıyor. Sizin liderliğinizde ülkemiz, diğer alanlarda olduğu gibi yükseköğretimde de bu zor süreci inşallah en az hasarla atlatacaktır” diye konuştu.
Korona virüs tedbirleri kapsamında düzenlenen tören, YÖK tarafından her yıl “Bireysel ve Kurumsal’ olmak üzere iki kategoride verilen “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödülleri almaya hak kazanan akademisyenlere ve yükseköğretim kurumlarına verilmesiyle sona erdi.
Nevşehir Ülkücülerden Ankara çıkartması
Karapınar’da Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Güneş “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun”
Başkan Arı’dan Acıgöl Osb’de Fabrika ziyareti
Merhum Hacı Bekir Güven Kur’an Kursu Açıldı