Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu (AGS-MYO) El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı öğrencileri ‘Bilimsel ve Kültürel Etkinlikler Dersi’ kapsamında Hacıbektaş Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret etti.
Avanos Güzel Sanatlar MYO El Sanatları Bölümü Mimari Dekoratif Sanatlar Programı Öğr. Gör. Şükran Doğru Gürpınar’ın hazırladığı gezi kapsamında öğrencilere, Hacıbektaş Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi hakkında bilgiler verilerek tarihsel süreçleri anlatıldı.
Hacıbektaş Müzesi
Hacıbektaş Veli’nin (1248-1337) Horasan’da doğup eski adı Sulucakarahöyük, bugünkü adı ise Hacıbektaş olan ilçede hakka yürüdüğü bilinmekte ve türbesi burada bulunmaktadır. Yüzyıllar boyunca Hacıbektaş Veli’nin izinden gidenlerin, onun türbesi etrafında oluşturdukları külliye yapısı, derviş yetiştiren bir okul olarak hizmet vermiştir. Bu okulda dervişler Bektaşi felsefesi ile yetişmiş ve bu öğretiyi Anadolu ve Dünya’nın birçok yerinde yaymışlardır. Söz konusu külliye yapısının bölümleri Osmanlı Dönemi içerisinde çeşitli dönemlerde peyderpey yapılmıştır. 30 Kasım 1925 tarihinde Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile kapanan Hacıbektaş Veli Dergâhı 16 Ağustos 1964 tarihinde müze olarak açılmış ve bu tarihten itibaren müze olarak hizmet vermektedir. Müzede dergâh dönemine ait etnografik eserler sergilenmektedir. Özellikle Alevi-Bektaşi kültüründe kutsal olarak görülen birçok yapıya ve esere sahip olan Hacıbektaş Müzesi, Kültür Bakanlığına bağlı müzeler içerisinde 2019 yılında en çok ziyaret edilen dördüncü müze olmuştur.
Atatürk Evi Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk devletinin temellerini atmak için Sivas Kongresi’ni düzenledikten sonra Temsilciler Kurulu ile birlikte Ankara’ya giderken 22 Aralık 1919 tarihinde Hacıbektaş’a uğramış ve Hacıbektaş halkı ile görüştükten sonra bir gece Hacıbektaş ilçesinde konuk edilmiştir. Konuk edildiği ev, 2001 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onarılarak, etnografik eserlerin sergilendiği bir müze olarak ziyarete açılmıştır.
Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
İlçe sınırları içerisinde bulunan Sulucakarahöyük’te 1967-1976 yılları arasında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda çıkarılmış olan Eski Tunç Çağı, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma ve Doğu Roma dönemine ait eserlerin sergilenebilmesi amacıyla yapılmış olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1988 yılında ziyarete açılmıştır.
NEVÜ’de ‘İftar Sofrasında Öğrencilerle Ramazan sevinci’
Yemyeşil bir Karapınar için 1000 Ağaç Toprakla Buluşturuldu
Karapınar’da Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Güneş “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun”
Başkan Arı’dan Acıgöl Osb’de Fabrika ziyareti