Nevşehirli Ayşe Paslanmaz, vefat eden Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva’nın 40. gün anmasına katılarak, sevgi ve özlemin simgesi olarak, dostluklarını ve Türkiye-Azerbaycan kardeşliğini simgeleyen Türkiye toprağını Bakü’deki, Paşayeva’nın mezarına götürdü.
Kültür ve Turizm Bakanlığı halk şairi, gazeteci ve iş insanı Ayşe Paslanmaz, kardeş ülke Azerbaycan’ın vefat eden milletvekili Ganire Paşayeva’nın anısına, dostluk ve özlemin bir simgesi olarak Türkiye toprağını onun mezarına bıraktı.
Ayşe Paslanmaz, 28 Eylül’de hayatını kaybeden Paşayeva’nın 40. günü anma törenine katılmak için Bakü’ye gittii. Bu ziyaret, iki ülke arasındaki derin tarihi ve kültürel bağları gözler önüne serdi ve Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan kardeşlik köprüsünün altını çizdi.
Bu özel gün için Türk bayrağı ve toprağı yanında taşıyan Paslanmaz, Bakü’deki Fahri Hiyaban Mezarlığı’nda Paşayeva’nın kabrine bu toprakları bırakarak, iki millet arasındaki dostluğun köklerinin ne kadar derin olduğunu vurguladı.
Paslanmaz, yanında götürdüğü Türk bayrağı ve toprağı, Fahri Hiyaban Mezarlığı’ndaki Ganire Paşeyeva’nın kabrine bıraktı.
Paşeyeva’yı rahmetle anan toprağı bırakırken gözyaşlarını tutamayan Paslanmaz;
“Vefatının 40’ıncı gününde dostları olarak kabri başında bir araya geldik. Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin sembol ismi, Türk Dünyasının Asenası, kıymetli dostum Ganire Paşayeva’nın vefatı Türk dünyasını ve şahsımı çok üzmüştür. Can Azerbaycan ve tüm Türk dünyasının başı sağ olsun. Türkiye’de ve Azerbaycan’da ortak Kapadokya Şiir Şölenleri organizasyonu gerçekleştirdik. Bizim dostluğumuz bir bambaşkaydı. O’nu çok özledim. Bir vefa borcu olarak Azerbaycan’a Ganire Hanımın mezarıbaşına geldim. Eğer ki gelemesem bir ömür içim sızlayacaktı.Türkiye’nin yanımda duasını, selamını ve toprağını Ganire Paşayeva’ya getirdim. Ganire Paşayeva Türkiye’yi çok severdi. Türkiye’yi özlemiştir belki diye Türkiye toprağını mezarına getirip serptim.” diye konuştu.
Ganire Paşayeva 24 Mart 1975’te Azerbaycan’ın Tovuz şehrinde doğdu. Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümü ile Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü’nden mezun olan Paşayeva, 1998’de televizyonculuğa başladı.
Paşayeva, 2005’te Haydar Aliyev Fonu’nun Halkla İlişkiler Departmanının başına geçti. Kısa bir süre sonra 6 Kasım 2005’te yapılan parlamento seçiminde Tovuz Milletvekili seçilen Paşayeva, mecliste farklı görevlerde bulundu.
Paşayeva, son olarak Milli Meclisin Kültür Komisyonu başkanlığını da yürütüyordu. Paşayeva, Türkiye’de sayısız etkinliklere katıldı.
Türk dünyası üzerine çok sayıda yazı ve konuşmaları bulunan Paşayeva, “Türkiye’nin güçlü olmasının Türk dünyasının güçlü olması” anlamına geldiğini savunuyordu. Bekar olan Paşayeva İngilizce ve Rusça biliyordu.
19 Mayıs İlkokulundan “Atatürk ve Anıları” Sergisi
Karapınar’da Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Güneş “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun”
Başkan Arı’dan Acıgöl Osb’de Fabrika ziyareti
Merhum Hacı Bekir Güven Kur’an Kursu Açıldı