Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Önce İnsan Kulübü tarafından ünlü şair, yazar ve düşünce insanı, merhum “Sezai Karakoç”u anlamak ve anlatmak için “Bir Erenin İzinde: Sezai Karakoç” konulu panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ejder Okumuş’un üstlendiği panele Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Turan Karataş ve Prof. Dr. Münire Kevser Baş davetli konuşmacı olarak katıldı.
NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen panele; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.
Panelin açılışında panelistlere ve tüm katılımcılara teşekkür eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ünlü şair, yazar ve düşünce insanı Sezai Karakoç’un yaşantısı ve ortaya koyduğu eserleriyle Türk düşünce hayatına büyük katkılarının olduğunu söyledi.
Rektör Aktekin, “Her milletin tarihinde büyük şairler ve büyük edebiyatçılar vardır. Sezai Karakoç’u bana göre büyük kılan ise, 19. yüzyıl Türk Akademik hayatı ve Türk bilim hayatının pozitivist olarak şekillendiği ve o dönemin tüm kuşaklarının pozitivist ön yargılarla ve kalıplarla dünyaya baktığı bir dönemdi. Sezai Karakoç gibi isimler ise insanlık tarihine pozitivist bir bakış açısıyla değil göklerden gelen haberin farkında olarak ve o haberin çağları aşan anlamının ne olduğunu anlayıp ve özümseyip o çağın dileğiyle o çağın insanlarına anlatabilen insanlardı. Şairlerimiz engin sezgileri ve dünyaya derin bakışlarıyla bizim yol göstericilerimiz olmuşlardır. Bu nedenle Sezai Karakoç’un Türk düşünce hayatına kattığı çok şey vardır. Bugünkü dünya konjonktürüne baktığımızda savaşların, işgallerin, cehaletin ve emperyalizmin kök saldığı dönemde Sezai Karakoç’u okumak bize ümit veriyor, medeniyet bilinci veriyor, tarih perspektifi veriyor ve geleceğe dair bizi umutla dolduruyor. Bugünde değerli konuklarımız Prof. Dr. Ejder Okumuş, Prof. Dr. Turan Karataş ve Prof. Dr. Münire Kevser Baş’la Sezai Karakoç’un düşüncesine derin bir yolculuk yapacağız. Ben şimdiden kendilerine şahsım ve üniversitem adına bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ejder Okumuş, büyük bir fikir insanı, şair ve özü sözü uyuşan ender şahsiyetlerden olan Sezai Karakoç’un kendi çağını aşan düşünce dünyasının, dil ve içerik açısından hala güncelliğini koruduğunun altını çizdi. Şair ve düşünce insanı Karakoç’un kısa biyografisine değinen Okumuş, “Sezai Karakoç katı bir pozitivizm ve materyalizmin işlenmeye çalışıldığı bu günün dünyasında bir dava insanı, medeniyet savaşçısı ve mücadele insanıdır” dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Turan Karataş, konuşmasında, şair ve düşünce insanı Sezai Karakoç’un sanatına ve sanatından yansıyan düşünce dünyasından bahsetti. Karakoç’un “Kar Şiiri” ve “Çocukluğumuz” adlı eserlerini okuyan Prof. Dr. Karataş, Karakoç’un çocukluğunda Mevlana’nın Mesnevi eserini özgün dilinden okuduğunu, dolayısıyla çok erken yaşta olgunlaşan bir şahsiyet olduğunun altını çizdi. Konuşmasının sonunda Sezai Karakoç’un “Bir Mum Misali” adlı yazısını okuyan Karataş, öğrencilerin yoğun katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek NEVÜ yönetimine teşekkürlerini iletti.
Sezai Karakoç düşünce ve sanatındaki temel kavramlar üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Münire Kevser Baş ise “Düşünceden Estetiğe Sezai Karakoç ve Diriliş Düşüncesi” üzerine bir sunum yaptı. Sunumunda Sezai Karakoç’un doğduğu dönemin genel özelliklerinden bahseden Baş, Karakoç’un sadece sorunlara değinen değil sorunlar üzerine çözüm önerileri getiren bir düşünür olduğunu vurguladı. Karakoç’un “Diriliş Düşüncesi” ile iki temel soruna itiraz ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Baş, bunlardan birinin günümüz modernleşmesi ve parçacı yaklaşımı bir diğerinin ise Batı’nın metafizik boyutunu yok sayması olduğunu söyledi. Karakoç’un “Ruh Metamorfozu” kavramına değinen Prof. Dr. Baş, Karakoç’un düşünce dünyasının temelinde “Erdem” olduğunu belirtti. Sezai Karakoç’un medeniyet inşa etmek için Ontoloji, Epistemoloji ve Aksiyoloji alanlarının birlikte çalışması gerektiğini vurguladığını aktaran Baş, “O’na göre hakikat medeniyetin güncellenmesi ve insanlığa yeniden sunulmasıdır” dedi.
Panel sonunda Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, panelin moderatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Ejder Okumuş, konuşmacılar Prof. Dr. Turan Karataş ve Prof. Dr. Münire Kevser Baş’a teşekkür ederek kendilerine plaket takdiminde bulundu.
NEVÜ tarafından düzenlenen “Bir Erenin İzinde: Sezai Karakoç” konulu panelin tamamını üniversitenin resmi kurumsal adresi https://www.youtube.com/watch?v=S-CD52Xd1K4 üzerinden izleyebilirsiniz.
YÖK, üniversiteler için merkezî görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmalıdır
Karapınar Kasabası’ndan Meclise Çıkarma
Yemyeşil bir Karapınar için 1000 Ağaç Toprakla Buluşturuldu
Karapınar’da Cumhuriyet Coşkusu Yaşandı
Güneş “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun”